Despre inima ta

Suntem printre primele locuri în Europa la boli cardiovasculare și implicit mortalitate prin această cauză. Vedem explozie în obezitate, sedentarism, stress. Vedem alimentație haotică, probleme cu somnul, depresii adânci, izolări. Vedem cazuri de infarct miocardic acut la vârste tot mai tinere.

Cum procedăm? Continuăm așa sau decidem că e timpul să facem unele schimbări, pentru noi și cei din jurul nostru?

Să zicem, optimist, că alegem schimbarea. Avem nevoie de un ghid care să ne învețe cum să ne menținem sănătatea în ansamblu, cum să nu cădem în capcane, cum să ne ferim de fake news, cum să recunoaștem din timp unele afecțiuni, cum să procedăm în situații de urgență. Acest ghid scris pe înțelesul tuturor se numește Medicina povestită, gândit ca o serie deschisă cu un volum general, apoi cu alte cărți pentru sănătatea inimii, creierului, femeii, copilului, atât de utile în zilele noastre!

Trăim într-o eră caracterizată prin acces ușor la informație. Oricine intră pe internet și citește orice, dar am văzut cum pe internet se propagă informația falsă, miturile, poveștile inventate de unii ca să sperie populația, recomandările care n-au nicio legătură cu medicina adevărată, sfaturile pe forumuri, leacurile miraculoase departe de orice adevăr științific și dovadă certă. O contramăsură aici era necesară, chiar salutară.

Mi-am dedicat mare parte din timp educației medicale, scriind pe paginile de Facebook, fondând Leapșa de Sănătate, mergând pe la radio sau televizor. Am peste 13 ani de pregătire medicală și cred că proiectele mele sunt deosebit de importante, mai ales când vrem să reparăm o educație atât de deficitară. Dar, dincolo de toate neajunsurile, încă mai cred că putem schimba ceva în bine.

A doua carte din seria medicina povestită e despre inima ta. Chiar așa se cheamă, Despre inima ta. Conține informații despre prevenție, afecțiuni, urgențe, semnale de alarmă, toate explicate simplu și împletite cu povești cu pacienții mei, de la care am învățat multe. V-o recomand cu căldură.

Vasi Rădulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *