Despre inima ta

Suntem printre primele locuri în Europa la boli cardiovasculare și implicit mortalitate prin această cauză. Vedem explozie în obezitate, sedentarism, stress. Vedem alimentație haotică, probleme cu somnul, depresii adânci, izolări. Vedem cazuri de infarct miocardic acut la vârste tot mai tinere.

Cum procedăm? Continuăm așa sau decidem că e timpul să facem unele schimbări, pentru noi și cei din jurul nostru?

Să zicem, optimist, că alegem schimbarea. Avem nevoie de un ghid care să ne învețe cum să ne menținem sănătatea în ansamblu, cum să nu cădem în capcane, cum să ne ferim de fake news, cum să recunoaștem din timp unele afecțiuni, cum să procedăm în situații de urgență. Acest ghid scris pe înțelesul tuturor se numește Medicina povestită, gândit ca o serie deschisă cu un volum general, apoi cu alte cărți pentru sănătatea inimii, creierului, femeii, copilului, atât de utile în zilele noastre!

Trăim într-o eră caracterizată prin acces ușor la informație. Oricine intră pe internet și citește orice, dar am văzut cum pe internet se propagă informația falsă, miturile, poveștile inventate de unii ca să sperie populația, recomandările care n-au nicio legătură cu medicina adevărată, sfaturile pe forumuri, leacurile miraculoase departe de orice adevăr științific și dovadă certă. O contramăsură aici era necesară, chiar salutară.

Mi-am dedicat mare parte din timp educației medicale, scriind pe paginile de Facebook, fondând Leapșa de Sănătate, mergând pe la radio sau televizor. Am peste 13 ani de pregătire medicală și cred că proiectele mele sunt deosebit de importante, mai ales când vrem să reparăm o educație atât de deficitară. Dar, dincolo de toate neajunsurile, încă mai cred că putem schimba ceva în bine.

A doua carte din seria medicina povestită e despre inima ta. Chiar așa se cheamă, Despre inima ta. Conține informații despre prevenție, afecțiuni, urgențe, semnale de alarmă, toate explicate simplu și împletite cu povești cu pacienții mei, de la care am învățat multe. V-o recomand cu căldură.

Vasi Rădulescu

1 thoughts on “Despre inima ta

  1. maria.macaneata says:

    Am citit tot ce se putea pana acum, am dat o precomandă pentru noua carte. “Culorile uitării” rămâne cartea mea de suflet de la tine, dar și “medicina povestită pe întelesul tuturor” mi-a fost de mare mare folos. Ceea ce la început mi se părea deranjant (repetarea numeroaselor bucăți de text, atât pe parcursul aceleași cărți, dar și in altele), pe parcurs chiar am apreciat și asta pentru ca doar așa am și fixat unele noțiuni, in special de medicina. Mulțumim pentru eforturi și pentru curajul de a face lucrurile altfel intr-o țara in care aproape ca nu se pune preț pe educație medicală, sexuală, Prevenție, moderație, calitate și in care fiecare dintre noi, din gura, suntem nici mici dumnezei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *