Retrage-te într-un colț liniștit, deschide-ți inima și citește.

În 2018, chiar înainte de sărbătorile pascale, doctorul Vasi Rădulescu descoperea un material video pe Facebook. Crezând că e ceva amuzant, a dat Play. Nu era nimic amuzant acolo, ci un cazul sfâșietor, o bătaie cruntă. În videoclip, doi tineri băteau cu cruzime un vârstnic, până când acesta cădea inconștient pe niște scări de ciment ale unui pasaj subteran. Fără nicio apărare, vârstnicul primește lovituri repetate cu piciorul, în cap, din partea unui dintre tineri. Apare un paznic și cei doi fug. În secțiunea de comentarii era talmeș-balmeș. Unii spuneau că totul s-a petrecut demult, în Rusia. Alții ziceau că e de seara din urmă, din România. Confuz, medicul închide aplicația și adoarme greu, cu gândul la acele imagini.

A doua zi, un material Digi24 prezintă cazul: se întâmplase în Brașov, iar vârstnicul ajunsese la UPU. Fusese investigat amplu și, din fericire, era în afara oricărui pericol. Apar câteva informații preliminarii – bătaia pare-se că pornise de la o sumă de bani datorată de unul dintre tineri pentru munca prestată cu ziua de domnul agresat. Conflictul a escaladat și s-a ajuns la pumni și picioare. Reformulăm. La tentativă de omor. Aflând motivul altercației și păstrând sentimentul generat de acele emoții, doctorul postează un mesaj scurt pe Facebook, în care anunță că va merge la Brașov să-l viziteze de domn, să-i ofere suma de bani pe care trebuia să o primească și să-i strângă mâna.

Zilele următoare au adus două mișcări antagonice. Pe de o parte, noi date generau o complexitate dură cazului. Cei care îl cunoșteau spuneau că este alcoolic, face multe probleme, este plecat din familie și muncește ca zilier pe lângă Brașov. Pe de altă parte, acel mesaj se viralizase și numeroși oameni voiau să-l ajute, să meargă la spital cu mâncare, să doneze bani. Unii voiau chiar să-i lase o casă, să aibă unde să stea. Văzând aceste reacții preluate de ziare și televiziuni, cei care-l știau reveneau și spuneau că nu merită nimic, să nu se strângă niciun leu, că se va alege praful de tot.

În tot acest tumult, medicul merge la Brașov, vorbește cu cadrele medicale de acolo, îl vede pe cel deja cunoscut drept Domnul D. și asociază greu imaginea reală cu imaginile din acel clip groaznic. Omul din față sfidase moartea, dar când vorbea alterna planurile, fabula, uita lucruri simple discutate cu secunde înainte. Doctorul Rădulescu recomandă un consult psihiatric și acesta vine de la un voluntar al centrului Aliat. Primele ipoteze: se prea poate să fie vorba de o demență.

Timpul trecea și se contura un tablou incert. La spitalul din Brașov nu putea rămâne la nesfârșit. Domnul D. era din Vrancea, de lângă Focșani, având acolo copiii și fosta soție. O alăturare de familie era imposibilă, din numeroase motive. În aproape zece zile de la mesajul original, oamenii donaseră 20.000 de euro pentru acest om. Cum să aranjezi totul?

Prima încercare. Vasi Rădulescu a sperat să găsească un centru cu condiții bune în Vrancea, ca să stea totuși în județul dumnealui. Ca să elucideze misterul neuropsihiatric, aranjează un transfer de la Brașov la Focșani, la spitalul municipal. Stă acolo câteva zile, timp în care se încearcă două lucruri: stabilirea diagnosticului și pensionarea pe grad de handicap. Diagnosticul vine, tăios: boală Alzheimer, maladii uitării patologice. Pensionarea nu vine, pentru că adunând toate datele, se încadrează la gradul trei și asta înseamnă cam 39 de lei pe lună…

În toată vremea în care a fost internat la Brașov sau Focșani, nu a intrat în sevraj (un alcoolic mare face asta negreșit) și nu a pus nicio problemă, necerând alcool, nefiind violent. Din contră, era de o cumințenie incredibilă. Internarea la Focșani s-a suprapus pe încercări repetate de a găsi un centru. Unele nu aveau locuri, altele nu voiau să-l primească pentru că fie aflaseră din presă că e un alcoolic, fie că e dement (un stigmat care există din plin în societate, din păcate). Părea o situație fără ieșire.

Într-un carnețel, ca o recomandare venită pe Facebook, doctorul Rădulescu avea datele unui centru din Dumbrava și numele fondatorului de acolo. Viorel Pașca. Nici nu știa unde se află Dumbrava asta, crezând că e undeva tot în Vrancea. A sunat acolo și o voce caldă i-a răspuns. Nici nu a apucat să spună câteva cuvinte că a auzit: da, domnule doctor, am urmărit povestea, trimite-ți-l la mine, poate veni oricând.

Salvare. Dumbrava era însă taman în Bihor, lângă Oradea. Cum altă soluție nu exista, a fost plătită o ambulanță privată (1000 de euro doar transportul) de la Focșani la Dumbrava. Domnul D. a tăiat toată țara în lung și a ajuns într-un centru care primește oameni din toate județele. Sute de oameni. Tot centrul fondat de Viorel Pașca se întreține din donații, fără niciun leu de la oficiali. Oamenii sunt spălați, îmbrăcați, îngrijiți, hrăniți.

așa arată curtea unui centru

După o consultare pe Facebook cu donatorii, s-a ajuns la concluzia că cea mai bună cale de ajutorare este cumpărarea unei case în Dumbrava, unde să stea domnul D., alături de alți oameni. Zis și făcut. Cu cei 20.000 de euro a fost luată o casă cu curte mare, iar totul a intrat rapid în renovare.

la inaugurarea casei noi

Prima vizită. În Dumbrava era totul ciudat. Părea rupt de România. Acea asociație avea numeroase centre, toate excelent îngrijite, făcute doar din donații. Doctorul Rădulescu participă la inaugurarea casei și-l revede pe domnul D. E schimbat, e înflorit. Joacă șah cu dumnealui și postează o poză pe Facebook. Nu a pus nicio problemă în tot acest timp cu alcoolul, dar a vrut în repetate rânduri să fugă, să muncească iar în Brașov, acolo unde se obișnuise. Alături de el erau sute de oameni în cazuri grave sau mai puțin grave. Erau oameni ai străzii, veniți cu amputații. Erau oameni cu cancere înfiorătoare. Erau bătrâni fără familii. Tabloul atât de trist era contracarat de fiecare casă plină de empatie, grijă, flori.

domnul D.

Fuga. Domnul D. fuge din centru. Nimeni nu e ținut cu forța acolo, pentru că nu se poate așa ceva. Însă după ce totul părea că se aranjase, după ce în casa nouă stătea domnul D. alături de alți oameni cu care legase prietenii, această fugă cade greu în toată povestea. Realitatea nu putea fi schimbată, ci doar acceptată.

Timpul zboară. Doctorul descrie totul în cartea Culorile uitării, o aventură prin memorii și labirinturile creierului. Își donează toate încasările către Asociața Dumbrava, Dăruiește Viață și două proiecte în legătură cu spitalele din București.

o pagină aparent simplă din Culorile uitării

În 2019 apare Readers Do Good, ideea având trei ramuri: să trimită spre oameni cărți care să-i facă mai buni și mai sănătoși, dar ele să aibă prețuri mici de tot, pentru că vârtnicii de regulă nu prea își permit cărți; proiectul să fie și un vehicul pentru cauze importante din societate. Astfel, din 2019 până în prezent, Readers Do Good a donat 10.000 de euro către Dăruiește Viață, mii de cărți către MagiCamp, Asociația Magic, HOSPICE, Asociația Scleroză Multiplă, centre și școli, a dotat o bibliotecă din Prahova cu mobilă și aparatură în valoare de 15.000 euro, a ajutat la cumpărarea unor mașini profesionale de spălat pentru spitalul Marie Curie și multe alte cauze cu impact semnificativ în societate.

2021. Doctorul Vasi Rădulescu ia decizia de a ajuta activ Asociația Dumbrava, devenind medicul comunității. Activitatea este pur voluntară. Acolo nu a existat un medic care să consulte acei oameni cu boli grele. Există asistente și infirmiere, dar un medic este extrem de important. Doctorul va merge constant din București pentru a consulta pacienții (sunt aproximativ 450 acum în cele aproape 20 de case) și a le îmbunătăți situațiile. După o primă evaluare, ar prinde foarte bine anumite aparate de monitorizare, saltele antiescară pentru cei imobilizați la pat, un electrocardiograf, materiale de uz sanitar și medicamente. Din păcate, multe medicamente se iau la prețul întreg. Costurile pentru 450 de oameni sunt de-a dreptul uriașe.

Pe lângă activitatea medicală, medicul și autorul Vasi Rădulescu mai face ceva: își donează toate încasările din cărți către Asociația Dumbrava. Prin urmare, sunteți invitați să participați, fără a face eforturi suplimentare de a dona. Prețurile la cărți și la pachete sunt oricum foarte mici, iar voi vă veți bucura de ceea ce primiți, știind că ați pus umărul și la o cauză nobilă.

Vasi Rădulescu va comunica donațiile, iar noi o vom face la rândul nostru, în comunitate.

Aveți mai jos câteva pachete:

Mulțumim,

echipa Readers Do Good